Babykleding

Vrouwen die in verwachting zijn van hun (eerste) kindje, willen dit blije gevoel alvast vertolken naar hun omgeving. Daarom vinden zwangere vrouwen het heerlijk om babykleding aan te schaffen voor hun ongeboren kindje. Het verzamelen van de meest schattige babykleding maakt de babyroes reeds een beetje tastbaar in de huiselijke atmosfeer, en op deze manier is men ook goed voorbereid op de komst van het kleine wonder!

Prematuur kleding

Indien een baby te vroeg wordt geboren, dit wil zeggen tussen de 28e en de 38e zwangerschapsweek, dan wordt dit prematuriteit genoemd.

Dit kan betekenen dat de baby nog onvolgroeid is en dus eerst in de couveuse moet. In de couveuse is het aangenaam warm voor de baby en kleding is dan nog overbodig. Eenmaal uit de couveuse is de baby hoogstwaarschijnlijk nog steeds te klein voor de kleinste babykleding, die gewoonlijk te verkrijgen is vanaf maat 50. Daarom is er nu ook prematuur kleding voor te vroeg geboren baby’s op de markt gekomen. Prematuur kleding is verkrijgbaar vanaf maat 38. “Luflie” en “Neomaatje” brengen kleding op de markt die speciaal ontwikkeld is voor prematuur geboren baby’s.

Van 0 tot 12 maanden

Een normale zwangerschapstijd behelst 37 tot 42 weken. Kleding voor pasgeborenen is afgestemd op volgroeide baby’s, die gemiddeld 46 centimeter tot 54 centimeter meten. De meeste babykleding begint dan ook met maat 50, en soms met maat 48. Babykledingmaten komen dus overeen met de lengte van de baby. Indien een baby wat langer is bij de geboorte, bijvoorbeeld 54 centimeter, dan zal maat 56 beter passen dan maat 50. Over het algemeen kan men stellen dat baby’s die 0 tot 1 maand zijn, maatje 50 hebben. Baby’s in de leeftijd van 1 tot 2 maanden hebben doorgaans maat 56. De leeftijd van 2 tot 4 maanden correspondeert met maat 62, en de leeftijd van 4 tot 6 maanden komt overeen met maat 68. Baby’s die een half jaar tot 9 maanden zijn hebben vaak maat 74 en daarna maat 80. Als de leeftijd van één jaar is bereikt hebben de meeste baby’s maat 86.

De babygarderobe

Om goed voorbereid te zijn op de komst van een kindje, is het handig om alvast een kleine garderobe samen te stellen voor de baby. Welke soorten babykleding zijn nodig voor de eerste weken? Doorgaans wordt aanbevolen om een aantal rompertjes aan te schaffen, tezamen met een aantal truitjes of t-shirts (afhankelijk van het seizoen), een aantal broekjes of jurkjes met maillots, vijf paar sokjes, een paar mutsjes en een jasje of vestje.

Babycomfort

Het belangrijkste is dat de baby kleding draagt die ruim past, zodat hij of zij zich gemakkelijk kan bewegen. Ook is het van groot belang dat de babykleding gemaakt is van natuurlijke materialen zoals wol, katoen, zijde of linnen. Deze stoffen ‘ademen’ en zorgen ervoor dat de baby het comfortabel heeft. Babykleding gemaakt van acryl, polyester of nylon wordt om die reden sterk afgeraden.

Related Posts

ezy