Nijntje Pluis

Hoewel onze kinderfavoriet Nijntje bijna haar pensioenleeftijd van 65 jaar heeft bereikt, ziet ze er bijna nog precies hetzelfde uit als toen ze werd gecreëerd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met andere woorden, Nijntje is al drie generaties lang een begrip in de Nederlandse kinderliteratuur, maar ook in het buitenland is Nijntje heel populair, waar ze echter onder andere namen bekend is. Haar Engelse naam is bijvoorbeeld Miffy en haar Franse naam is Petit Lapin. Rondom het fenomeen Nijntje is inmiddels een hele kindercultuur geconstrueerd.

Dick Bruna

Als we het over Nijntje hebben, komt onvermijdelijk de naam van haar ontwerper in naar voren, de alombekende Dick Bruna(1927-2017). Dick Bruna was een zoon van de uitgever A.W. Bruna en het was de bedoeling dat hij het bedrijf van zijn vader over zou nemen en dus uitgever zou worden. Dit is echter nooit gebeurd. Dick Bruna had namelijk een passie voor tekenen, schrijven en grafisch ontwerpen en vanuit deze gedrevenheid heeft hij onder andere Nijntje Pluis op de wereld gezet. Andere creaties van zijn hand zijn het hondje Snuffie, het varkentje Betje Big en de beren Boris & Barbara. Maar Nijntje Pluis was toch wel zijn grootste succes! Het eerste Nijntje kinderboek kwam uit in 1955 onder de naam ‘Nijntje’. Al gauw verscheen diens opvolger ‘Nijntje in de dierentuin’. Uiteindelijk zijn er in totaal 32 kinderboeken in de Nijntje serie verschenen.

Eenvoudig en elementair

Het is de ongecompliceerde stijl van Dick Bruna die het maakt dat Nijntje en haar vriendjes zo herkenbaar zijn voor het jonge publiek. De tekeningen kenmerken zich door eenvoud. Deze eenvoud wordt verworven door het aanwenden van duidelijke zwarte lijnen en heldere kleurvakken. Bruna maakt hierbij voornamelijk gebruik van de primaire kleuren (rood, geel, groen, blauw en wit). Verder hanteert hij vooral ronde vormen en zijn de illustraties twee-dimensionaal. Alle dieren en andere voorwerpen worden vereenvoudigd tot hun elementaire vormen. Ook de teksten van de Nijntje boekenreeks zijn eenvoudig: vier versregels op een bladzijde in vetgedrukte letters en de hele tekst wordt in rijmvorm weergegeven.

Diverse Nijntje artikelen

Naast de serie kinderboeken over de belevenissen van Nijntje Pluis is de markt uitgebreid met een verscheidenheid aan Nijntje artikelen en Nijntje kleding. Er is bijvoorbeeld leuke, met Nijntje bedrukte prematuurkleding verkrijgbaar voor de allerkleinsten. Maar ook voor volgroeide babies, dreumesjes, peuters en kleuters is er hippe Nijntje kleding te verkrijgen. Voor hippe jeugdmode kunnen we terecht bij Kids brand store online. Naast de meest schattige Nijntje kleding, zijn er onnoemelijk veel Nijntje artikelen in de handel. We kunnen bijvoorbeeld de kinderkamer opvrolijken met een fleurige Nijntje dekbedovertrek-set, een Nijntje muziekmobiel boven het bed, een Nijntje lamp aan de wand en een heuse Nijntje mat over de vloer om vervolgens het geheel aan te vullen met zachte Nijntje knuffels en ander Nijntje accessoires!

Related Posts

ezy