Je kind groeit: tijd voor een tienerkamer

De slaapkamer van je kind is één van de leukste kamers in het huis om in te richten en te decoreren. Als je een kleintje verwacht denk je vast en zeker goed na over de stijl van de meubels en het kleurenpallet in de babykamer. Jouw eigen smaak is hierbij bepalend. Ook heb je ideeën over de rust en geborgenheid die een kamer voor de allerkleinsten zou moeten uitstralen. Die pas je toe zodat je kindje in zijn bedje heerlijk kan slapen en uitrusten.

Als je peuter groter wordt is het tijd voor enkele aanpassingen: een groter bed en meer opbergruimte voor speelgoed en kleding zijn dan nodig. Misschien kies je in overleg met je steeds mondiger wordende kleuter voor een thema bij het inrichten van zijn of haar kamer. Prinsessen, piraten, dieren en bekende karakters van tv-programma’s maken daar deel van uit. Al is het niet altijd je eigen smaak, voor je opgroeiende kind is het belangrijk een slaapkamer te hebben waarin het zich prettig voelt.

Het inrichten van een tienerkamer

Dan wordt je kind een tiener. Je merkt dat oudere kinderen steeds meer tijd op hun eigen kamer doorbrengen. Ook hebben ze steeds meer een uitgesproken smaak of mening. Dan wordt het tijd voor een make-over van hun slaapkamer, die inmiddels aan andere eisen moet voldoen. Waar moet je dan rekening mee houden?

  • De basis is een comfortabel bed. Voor een actieve tiener in de groei is een goede nachtrust heel belangrijk. Met hoogwaardig beddengoed zal je kind heerlijk slapen en goed uitgerust aan een nieuwe dag beginnen. Met dekbedovertrekken in kleuren die bij deze nieuwe fase passen geef je eenvoudig een geheel nieuwe uitstraling aan de tienerkamer.
  • Voor een kind dat (bijna) naar de middelbare school gaat is een plek om huiswerk te maken belangrijk. Een ruime tafel of een bureau zijn dus een must. Bij voorkeur is er genoeg plaats om boeken en schriften geordend op te bergen. Ook goede verlichting is belangrijk om eventueel ‘s avonds nog huiswerk te maken.
  • Je kind zal zijn kamer wellicht steeds meer gebruiken om tijd met vrienden door te brengen. Chillen, gamen of gewoon wat kletsen kan ook op een kleinere kamer. Kom je ruimte tekort, dan kan een hoogslaper een oplossing zijn: onder het bed creëer je extra ruimte voor een bureau of zitplekken.
  • Laat je tiener zelf de aankleding bepalen. Volg hun smaak wat betreft kleuren en accessoires. Een nieuwe kleur op de wanden is sfeerbepalend en kan eenvoudig aangebracht worden. Met beddengoed in bijpassende kleuren voelt een kamer al meteen aangekleed. Afhankelijk van de voorkeur van je tiener kies je voor stoere, natuurlijke of romantische dessins. Met accessoires zoals posters, kussens, spiegels en lampen kan je kind zijn eigen stijl bepalen.

Een eigen plek

Juist in de tienerleeftijd is het hebben van een eigen plek belangrijk. Om te slapen, te leren en met vrienden te relaxen hebben tieners behoefte aan een kamer waarin ze zich thuis voelen. Bij de inrichting van een tienerkamer houd je niet alleen rekening met de praktische eisen waaraan deze moet voldoen: volg de persoonlijke smaak en voorkeuren van je tiener en laat hem of haar zoveel mogelijk een eigen stijl ontwikkelen.

Related Posts

ezy