Jip & Janneke blijven leuk!

In 1952 werden de zwart-wit figuurtjes Jip & Janneke in het leven geroepen door niemand minder dan Annie M.G. Schmidt (1911-1995), de befaamde Nederlandse schrijfster die ons verscheidene plezierige kinderboeken heeft nagelaten. Naast de populaire Jip & Janneke verhalen, die ze in de periode 1952-1957 schreef, bevat haar oeuvre nog een aantal kinderboeken, waaronder Minoes, Pluk van de Petteflet, Floddertje en Ibbeltje. Ook heeft ze (kinder)verzen, gedichten, toneelstukken en zelfs musicals geschreven.

Fiep Westendorp

Jip & Janneke, die eruit zien als silhouetjes, zijn destijds ontworpen door Fiep Westendorp (1916-2004), die tevens Schmidt’s kinderboeken Pluk van de Petteflet en Floddertje van illustraties heeft voorzien. De tekeningen van Westendorp getuigen van een bijzondere originaliteit en zijn heel karakteristiek, waardoor de illustratrice zeer bekend geworden is. Op de Waalkade in Zaltbommel, de geboorteplaats van Westendorp, is sinds 1995 een prachtig standbeeld van Jip & Janneke te bewonderen. Bovendien is in het stadskasteel van Zaltbommel het leven en werk van Westendorp permanent te bezichtigen.

Alledaagse belevenissen

Jip & Janneke zijn buurkinderen en spelen elke dag met elkaar. Ook de hond Takkie en de poes Siepie komen we regelmatig tegen in de korte verhalen die over alledaagse gebeurtenissen gaan. In het ene verhaal gaan Jip & Janneke bijvoorbeeld naar het circus en in een ander verhaal gaan ze naar de kapper. Sinds kort kunnen kinderen ook op een refurbished macbook pro winkeltje spelen met Jip & Janneke. Het is een leerzaam spel waarbij kijken, zoeken en tellen centraal staan. Vele kleutergroepen maken nog steeds gebruik van de verhalen van Jip & Janneke, die vaak op een interactieve manier in de klas worden voorgelezen zodat de kleuters actief mee kunnen denken en doen. Het voorlezen wordt veelal uitgebreid met andere activiteiten, zoals spel-, onderzoeks- en beeldende activiteiten. Kortom, het nostalgische duo is door de jaren heen nóg hipper geworden.

Related Posts

ezy