Geboortetegels

Het schijnt een decennia oude traditie te zijn om onze kinderen te voorzien van een geboortetegel. Soms wordt een geboortetegel als kraamcadeau gegeven door familie of vrienden. Een geboortetegel kan men kant en klaar kopen. Echter, zelf een geboortetegel borduren voor onze kinderen is wel zo leuk!

Persoonlijke waarde

Een geboortetegel is een hoogst persoonlijk cadeau voor de pasgeborene. Een geboortetegel is altijd voorzien van de naam van het kindje, diens geboortedatum en vaak staat het geboortegewicht er ook op vermeld, samen met het geboortetijdstip (bijvoorbeeld in de vorm van een klokje). Soms staat er zelfs een lief versje opgedrukt.

De ooievaar

De illustraties op geboortetegels werden vroeger vaak vergezeld van ooievaars. Het symbool van de ooievaar kan gekoppeld worden aan Griekse en Egyptische mythologieën. Tevens zijn er vele sagen over de ooievaar in omloop. De bekendste daarvan verhaalt over de ooievaar die met zijn snavel een mandje draagt waarin de baby zich bevindt. Op deze wijze wordt de baby naar de moeder gebracht. Het Hebreeuwse woord voor ooievaar schijnt letterlijk ‘goede moeder’ te betekenen.

Moderne afbeeldingen

Tegenwoordig zien we heel andere afbeeldingen op de geboortetegels. Favoriet zijn (boerderij)dieren, clowns, de maan, elfjes en kabouters. Maar de ooievaar heeft nog lang niet ingeboet aan populariteit en verschijnt nog steeds met regelmaat op de geboortetegel!

Related Posts

ezy