Het muziekdoosje

Boven de wieg of het babyledikant zien we vaak een muziekmobiel hangen. Een muziekmobiel is de hedendaagse variant van het oorspronkelijke muziekdoosje. Muziekmobielen zijn in verscheidene modellen verkrijgbaar, en uiteraard met verschillende melodieën.

Afkomst

Het muziekdoosje is eigenlijk een muziekinstrument en valt onder de lamellofonen. De lamellofoon komt veel voor in Afrika. De lamellofoon wordt ook wel sanza genoemd. De meeste sanza’s zijn vrij klein en dus geschikt om mee te nemen op reis. De functie van de sanza in de Afrikaanse samenleving is die van ontspanning en vermaak. De muziekdoosjes die wij hier in het westen kennen moeten worden opgewonden zodat er een melodietje uit voortkomt. De huidige muziekmobiel is echter voorzien van een touwtje om het deuntje mee op te wekken.

Antiek

De antieke muziekdoosjes waren vaak voorzien van een ronddraaiende ballerina. Deze muziekdoosjes boden meestal ook ruimte aan sieraden en waren zeer geliefd bij meisjes. Er waren ook blikken muziekdozen waaraan een hendel zat die men rond kon draaien. Kinderen kregen hierdoor het idee zelf een muziekinstrument te kunnen bespelen.

Ontspanning

Muziekdoosjes zijn bedoeld om gerust te stellen en te ontspannen. De deuntjes zijn zacht en zeer aangenaam om naar te luisteren, daarom worden ze meestal gebruikt om baby’s in slaap te krijgen. Het meest bekende melodietje is ‘Lullaby’ van Brahms.

Related Posts

ezy