Het hobbelpaard

In menig kinderkamer bevindt zich een hobbelpaard. Het hobbelpaard kent reeds een lange geschiedenis en kan dan ook worden gerekend tot nostalgisch speelgoed. Er zijn mensen die daarom oude hobbelpaarden uit de 19e en begin 20e eeuw verzamelen.

Geschiedenis


Het idee van het hobbelpaard blijkt reeds te zijn ontstaan in het oude Griekenland. Naar alle waarschijnlijkheid was het paard van Troje de bron van inspiratie voor dit antieke speelgoed. In de 17e eeuw kwamen er in de Verenigde Staten paarden met wielen in omloop. Deze paarden waren bedoeld als kindervervoermiddel. De rage sloeg later over via Engeland naar het vasteland van Europa. De bouw van houten hobbelpaarden is toen vooral in Duitsland een traditie geworden. Hoewel het hobbelpaard eerst exclusief speelgoed voor rijkeluiskinderen was, werd het later ook toegankelijk voor de armere kinderen.

Modern kunstwerk

Hobbelpaarden zijn weer erg gewild in onze moderne tijd. Met wat geluk valt er nog wel een oud houten exemplaar op te scharrelen op tweedehands- of antiekmarkten. Een lik verf erover en het hobbelpaard ziet er weer als ‘nieuw’ uit! De gemoderniseerde creaties van hobbelpaarden lijken echter qua design meer op kunstwerken. Het prototype van het hobbelpaard wordt tegenwoordig op vele manieren verfijnd en voldoet zodoende meer aan de veiligheidsnormen dan vroeger het geval was.

Related Posts

ezy